Ex Machina (2015)

ex-machina-download-wallpapers.jpg

Szeretem az ilyen minimalista sci-fiket, amik végig egy gondolatra, egy kérdésre fókuszálnak, de emellett vizuálisan is annyira rendben vannak, mint az Ex Machina. A téma persze nem új, sőt, a sci-fi talán egyik legősibb és legnagyobb kérdését járja körül a film: mitől ember az ember? mikortól kell egy eszköznél, egy eldobható tárgynál többnek tekinteni egy gépet? És ha eljön ez a pillanat, akkor az hogyan fog ránk hatni, mit tud kezdeni ezzel a társadalmunk?

Szóval ezek pörögnek és merülnek fel egy gyönyörűen fényképezett, nagyon szép látványvilágú, számomra szinte végig székbeszögezősen izgalmas majdnem két órában. A három főszereplő is nagyszerűen teljesít és szerencsére tényleg sehol sem csúszik el, nem megy félre vagy válik kliséssé a film. Rengeteget mesél viszont rólunk, különösen a férfiakról és amellett, hogy biztosan mindenkiben felmerülnek kérdések, a remek és igencsak nyugtalanító finálé igazából minden lényeges dolgot megválaszol. 

Aki szereti a sci-fit, annak kötelező, mert az év egyik legjobbja, de mindenki másnak is bátran ajánlom, hogy adjon egy esélyt a filmnek akkor is, ha amúgy idegenkedik a műfajtól. Ja, és majdnem elfelejtettem, hogy mennyire szenzációs a táncjelenet. Szerintem az összes év végi montázsban benne lesz.

Címkék: sci-fi filmek