Avengers: Age of Ultron (2015)

ageofultron10thingsthatwillmakeyoucryinavengersageofultron.jpeg

Rövid (külön)vélemény jön, az általános visszhanghoz képest legalábbis nem a többség álláspontját osztom a második Bosszúállók filmmel kapcsolatban. Szerintem ez egy érettebb, komorabb és komolyabb, látványosabb és számomra minden egyéb elemében is jobb film, mint az elődje. Hogy pontosan mennyivel jobb, az majd a bővített változat újranézése után dől el, mert a dicséret mellett az biztosan elmondható, hogy érezhetően fontos jelenetek lettek kihagyva és/vagy túlzottan megvágva.

Intimebb az egész film, második részként sokkal inkább tud már a karakterek kapcsolataira fókuszálni a kötelező bemutatkozó körök helyett és a csapatdinamika is sokat javult. A farmon játszódó jeleneteket sokan kritizálták, szerintem viszont a film legjobbjai. Imádtam őket, kellenek ezek, fontosak ezek, mert maguk a hősök miatt ülünk be majd a következő filmre is, nem pedig azért, hogy lássuk egy újabb város földig rombolását, pontosan ugyanúgy, mint előtte már száz filmben kétszázszor. Na persze ez a pusztítás is elképesztően látványos, de már engem sem nyűgöz le annyira, mint pár éve. Közel sem, pedig én aztán imádom az akciót. Ugyanitt érdemes megfigyelni, hogy a film mennyivel jobban kezeli a felhőkarcolók dózerolását és az ártatlan civilek mentését, mint mondjuk a Man of Steel. Marvelék erre is figyelnek, nagyon egyben van a minden, pedig ennyi karaktert mozgatni és ennyi történést besűríteni nem egy egyszerű feladat. Valahol lehet is aggódni, hogy Whedon nélkül menni fog-e mindez.

Ezt majd meglátjuk, eddig mindenesetre remekül építi az univerzumát a Marvel és semmi jelét sem mutatják, hogy lassítanának vagy fáradnának. Nem tudom persze, hogy a DC végül mit alkot majd, de nagyon-nagyon nehéz helyzetben vannak. Szinte lehetetlen helyzetben.