Trónok harca 5. évad értékelő

Danger, danger, spoilerek jöhetnek, csak akkor olvass tovább, ha már láttad az utolsó epizódot is.

tirionboat.png

Hogy lehetne ezt a legfinomabban megfogalmazni? Teljesen vállalhatatlan évad volt, nagyon kevés igazán jó jelenettel és talán mindössze egy vagy két igazán jó résszel. Ennek több oka is van, nézzük őket.

  • valami félrement a forgatókönyvíró stábnál, mert egészen rosszul végezték a munkájukat. Bad writing mindenütt, gyenge párbeszédek, karakteridegen tettek, elhagyott vagy rosszkor továbbvitt szálak, indokolatlanság a köbön.
  • 10 epizódot forgattak nagyjából fele ennyire elegendő történésből. Ennek hála összességében olyan szinten unalmas az évad és annyira megy az egy helyben toporgás, amire korábban egyáltalán nem volt példa.
  • valahol érezniük kellett a készítőknek is az előbb említett dolgokat, ezért teljesen feleslegesen túltolták a kegyetlenkedést, a tragédiákat és a borzalmakat. Gondolom azt hitték, hogy ez majd mennyire drámaivá tesz mindent és hú de a székhez szögez majd, de hát nem. Nálam épp az ellenkező hatást érték el, megcsömörlöttem a minden szörnyűséges, mindenkivel csak rettenetes dolgok történnek cunamiban és abszolút érdektelenné váltak még a kedvenc szereplőim is. A nem kedvencekről már nem is beszélve, na azokkal egyáltalán nem érdekel már, hogy mi fog történni.
  • ezek a szerencsétlenek el is taktikázták magukat, mert egyértelműen a 8. rész a szezon csúcspontja. Onnantól fogva az utolsó két epizód egyrészt látványosan spórol a költségvetésen, néhol már kicsit kínosan is, valamint meg sem közelíti az ott elért színvonalat. Hiába dobálnak egymás után 4-5 jelenetet, ahol valami nagyon durva vagy nagyon izgalmasnak szánt történik, én már csak azt várom, hogy vége legyen a résznek, az évadnak, annyira immunissá váltam.  
  • még Tyriont is sikerül unalmassá és totál szürkévé tenniük. TYRIONT.
  • a csuhás bohócok Királyvárban. Miért? Minek vannak? Kit érdekelnek?
  • az arcmaszkos bohócok Mereenben. Miért? Minek vannak? Kit érdekelnek?
  • nagyon hiányzott legalább egy-egy pillanat, ami feloldozást hozott volna a kriptahangulatba, ugyanis ezek a vidámabb percek, könnyedebb történetszálak kellenek ahhoz, hogy utána tényleg üssenek a tragikus jelenetek. 
  • megint alig láttuk a sárkányokat. Erre főleg nincs bocsánat. Na meg arra a nevetséges tökölésre sem, amivé az egész sárkánycsajos vonal változott.

 

Így a végére nagyon meguntam ezt az egészet. Szinte még csak beszélni is fárasztó róla :D

Persze jövő márciusban minden bizonnyal újra belekezdek a következő évadba, mert túlságosan is szeretem a fantasy-t és egyáltalán nincs hasonló kaliberű sorozat a műfajból.