Spanyol thriller válogatás

Öt cím az elmúlt öt-hat évből, mindenkinek, aki szereti az izgalmas, néhol félelmetes, néhol egészen beteges, nem egyszer véres filmeket és emellett szívesen nézne a hollywood-i fősodortól eltérű stílusú thrillereket. Ebben a témában mostanában a skandinávok viszik a prímet, de észak után nagyon megéri dél felé is tekinteni. Minden további szócséplés nélkül, időrendben.

 

JÚLIA SZEMEI (Los ojos de Julia, 2010, r.: Guillem Morales)

Címszereplőnk nem tud szabadulni ikertestvére rejtélyes öngyilkosságának ügyétől és fokozatosan kezdi elveszíteni látását, miközben a pontos körülmények után kutat. Ahogy Júlia számára szó szerint is egyre sötétebb és sötétebb a világ, úgy nő a gyanúja, hogy egy árnyalak követi minden lépését. Ez a kiinduló helyzete ennek a végig feszült, többször is horrorba áthajló thrillernek, amit késő estékre ajánlok. A fényképezés ötletes, a hangulat nyugtalanító, suspense mindenütt.

p5914328267615.jpg

A BŐR, AMELYBEN ÉLEK (La piel que habito, 2011, r.: Pedro Almodóvar)

A rendező feltüntetése után kell-e mondanom, hogy ez a legelborultabb és legsokkolóbb film a listáról? Egy híres plasztikai sebész felesége súlyos égési sérüléseket szenved egy baleset következtében, a férfi pedig arra teszi fel az életét ezek után, hogy olyan bőrt alkosson, ami mindennek ellenáll. Remek zene, nagyon súlyos történet, sajátos hangulat és egy szenzációsan alakító Antonio Banderas. Nagyot fogtok nézni.

EL CUERPO (2012, r.: Oriol Paulo)

A gyászoló férj telefonhívást kap a rendőrségtől az éjszaka közepén: aznap elhunyt feleségének teste eltűnt a hullaházból. Senki nem tud semmit, az egyetlen épen maradt kamerafelvétel szerint a portás teljesen megrémülten rohant ki az épületből, majd elütötte őt egy autó, így szemtanú sincs. Innen indulunk, egyetlen éjszaka alatt játszódik a történet, ahol visszaemlékezésekből ismerjük meg a pár egyre szövevényesebbnek tűnő életét. Nagyszerű atmoszférájú, érdekfeszítő, garantáltan "végig találgatós" darab.

small_1402417389.jpeg

ESZEVESZETT MESÉK (Relatos salvajes, 2014, r.: Damian Szifrón)

Hat darab elborult, vicces, brutális és meghökkentő történet egyszerű emberekről, akikből előbújik az állat. Nagyon szórakoztató film, habár számomra az elején vett lendület nem tartott ki a végéig. Aztán persze lehet, hogy neked pont a második félidő történetei tetszenek majd jobban. Éjfekete humor, dráma, szerelem, vér, minden van.

MOCSÁRVIDÉK (La isla miníma, 2014, Alberto Rodríguez) 

Abszolút realista film, ahol egy sorozatgyilkos szedi női áldozatait egy lápvidék közelében. Volt, aki azt mondta rá, hogy ez "a spanyol True Detective". Nos, hát szerintem is egy gyönyörűen fényképezett, remek hangulatú thriller nagyon erős alakításokkal, amiben két nyomozó egy rajtuk jóval túlmutató ügy megoldásán fáradozik.