Kedvenc filmjeim 2015

Sokkal kevesebb filmet láttam idén, mint az elmúlt években. Ebből a kisebb merítésből ezek tetszettek a legjobban. Nyugodtan kommentelj, ha hiányolsz valamit, hátha még nem is hallottam róla.

LIZA, A RÓKATÜNDÉR (r.: Ujj Mészáros Károly)

Imádtam minden percét. Habkönnyű, rengeteget nevetős fekete humoros, stílusos, gyönyörűen fényképezett film olyan zenével, hogy egész este táncolnál rá.

MAD MAX: FURY ROAD (Mad Max: A harag útja, r.: George Miller)

Őrült, brutális, "nem látsz még egy ilyet az évben" látványvilággal és hangulattal bíró, sosem lassító száguldás. Minden akció gyönyörű, minden ütközésnek tétje van, minden karakternek mélysége van. Óriási élmény, modoroskodva ide lehetne írni, hogy az ilyen filmekért találták fel a mozit.

mad_max_fury_road_wallpaper_1920x1080_by_sachso74-d8r49ti.jpg

IT FOLLOWS (Valami követ, r.: David Robert Mitchell)

Horror. Minden körítés és magyarázkodás nélkül. Csak jön valami feléd megállíthatatlanul és tudod, hogy el fog kapni, bárhova futsz. Egy hadsereg is őrizhet, nem segít majd. Ez az a film, amit egyedül és éjjel kell nézni, hogy tényleg lásd az igazi arcát. 

INSIDE OUT (Agymanók, r.: Pete Docter és Ronaldo Del Carmen)

Szenzációs film, igazi Pixar mágia, amivel a stúdió öt év után visszatért arra a szintre, amiért már ma a valaha volt legjobbak között tartják számon. Hibátlanul felépített, hangosan nevetősen vicces, megindító mese az élet első komoly nehézségeiről egy (tegyük hozzá nagyon szerencsés) kislány szemszögéből nézve. Tanulságos, fantasztikus élmény.

KINGSMAN: THE SECRET SERVICE (Kingsman: A titkosszolgálat, r.: Matthew Vaughn)

Pörgős, vicces, laza és nagyon menő titkosügynökös film, ami egy percre sem veszi komolyan magát és jobb gonosza van, mint akármelyik Bond mozinak. Már februárban is annak tűnt és mostanra sem változott a helyzet: a templomos battle royale az év akciójelenete. Ha semmi másért nem, már csak ezért is nézd meg. Én vagy 7-8 alkalommal láttam önmagában, annyira zseniális.

THE GUEST (r.: Adam Wingard)

Műfajkavalkád. Izgalmas, fordulatos és sokszor hangulatot váltó akció thriller horror egy szenzációsan alakító és nagyon karizmatikus főszereplővel. Különleges darab.

the_guest_main_quad-620x400.jpg

ME, EARL AND THE DYING GIRL (Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni, r.: Alfonso Gomez-Rejon) 

A The Perks of Being a Wallflower óta nem volt ennyire jó tinifilm. Egyedi, bátor, különleges humorú és hangulatú coming of age történet. Egyszerre vicces, sírnivalóan szomorú, drámai és feelgood. Nem is mondok többet róla, nézzétek és ámuljatok rajta ti is.

SICARIO (Sicario - A bérgyilkos, r.:Denis Villeneuve)

Az egyik legdurvább thriller, amit valaha láttam. Tényleg. Mexikói drogháború, kendőzetlenül, mindenféle finomkodás vagy illúziók nélkül. Felkavaró, brutális és végig a teljes figyelmedet igénylően feszült és izgalmas. Nem sok film jár ennyire közel a tökéletességhez a saját műfaján belül.

45 YEARS (45 év, r.: Andrew Haigh)

Csodálatos film, a Before Midnight óta nem láttam ennyire erős párkapcsolati drámát. Jó, nem igaz, mert a Turist is zseniális. Na de 45 év. Épp ekkora házassági évfordulóra készül a főszereplő házaspár, amikor is a férj levelet kap külföldről, hogy megtalálták a nagyjából ötven éve hagymászás közben eltűnt szerelme holttestét. Ez pedig sokkal komolyabb hullámokat ver, mint az elvileg indokolt lenne. Még a sok évtizedes kapcsolatok is törékenyebbek, mint egy üvegpohár. Lehengerlő, gyönyörű és fájdalmas. Kötelező, ha szereted az ilyesmit.

youth-848x425.jpg

YOUTH (Ifjúság, r.: Paolo Sorrentino)

Pazar film. Gyönyörű ránézni és minden színész tudása legjavát hozza. Hozhatnék példákat, de vagy 4-5 olyan jelenet is van, amiért önmagában itt lenne a helye ezen a listán. Ha teheted, moziban nézd, épp most megy.

+1

STAR WARS!!!

Teljesen egyértelműek a hibái, nem éri el a régi trilógia szintjét és az meg nem akkora érdem, hogy jobb mint a Klónok támadása. De mégis. Ez egy nagyon szórakoztató és nekem nagyon nagy élményt adó, igazi Star Wars film volt. Szóval most, hogy felébredt az erő, jöhet a folytatás, jöhet az új Birodalom visszavág. Mondjuk most is jó lesz. Azonnal.

Címkék: toplista filmek