It Follows (2014)

it-follows-car.jpg

Sokan tartják úgy, hogy az amerikai horrorfilm gyártás évek óta mély gödörben van. Én ezzel nem teljesen értek egyet, mert noha kétségtelenül rengeteg a szemét, főleg a fősodorban, azért minden évben elkészül pár nagyon erős, egyedi darab is. Ez utóbbiak közé tartozik az It Follows, ez a borzasztóan nyugtalanító, félelmetes film, ami zseniális főgonoszával egy kicsit tovább tágítja azt az egyetemes teret, ahova a horror befészkeli magát a hétköznapjainkba.

A történet annyi, hogy van egy lény, egy szörnyeteg, egy démon, a gonosz, ahogy tetszik, aki szex útján terjed, telepszik rád és követ mindenhova. Úgy kapod el, mint egy nemibetegséget és csak úgy szabadulhatsz meg tőle, ha újra lefekszel valakivel és továbbadod neki. Semmi mást nem tehetsz, nem tudsz harcolni ellene, teljesen mindegy, hogy épp a barátaiddal strandolsz, egy zsúfolt koncerten bulizol vagy esetleg egy hadsereg vesz körül. Lassan, de megállíthatatlanul jön érted, csak te látod őt, bármilyen alakot felölthet és meg fog gyilkolni, ha elkap.

cannesitfollows.jpg

Hála az égnek ennél többet a film végére sem fogsz tudni róla és ez így tökéletes. Számtalan horror és egyéb film ott rontja el, hogy háttértörténetet, magyarázatot akar adni, pedig erre a legtöbb esetben semmi szükség. Minél kevesebbet tudsz róla, a gonosz annál ijesztőbb marad. Na meg kit érdekel, hogy ha már az ókori sumér piramisok barlangrajzaira is oda volt rovásírva, hogy igen, óvakodj tőle! A bölcsődében pedig konyhakés volt a jele, Bözsi néni már ekkor valami baljósat sejtett. Semmi értelme, hogy tudd ezeket, olcsó, de érthető időhúzás csak, mert valódi terrorral kitölteni 90-100 percet bizony nem egyszerű. 

Az It Follows-nak viszont sikerül. A zenéje fantasztikusan jó, a fényképezés szenzációs és ez a kettő már az elejétől fogva olyan hangulatot teremt, ami veled marad azután is, hogy lement a stáblista. A szereplők teljesen átlagos tinédzserek és minden színész magától értetődően, őszintén hozza a karakterét. Nincs feloldozás, nincs pihenés, a film beindul és onnantól nem vesz vissza. Abszolút komolyan veszi magát és ez jól áll neki, egy perc nyugtunk sincs, pont mint a menekülő szereplőknek.

Félelmetes, igazán jól elkészített horror, aminek megtekintését egy sötét éjszakán, mindenféle fény nélkül, egyedül, duplán kulcsra zárt ajtó mellett ajánlom.

Címkék: horror filmek